Gezonde School

De Fiep Westendorp is een Gezonde School.Dit is de koepel en merknaam voor de volgende onderdelen: de Gezonde School-aanpak, Gezonde School-thema’s, Gezonde School-activiteiten, vignet Gezonde School, de website Gezondeschool.nl en de sociale mediakanalen van Gezonde School, zoals het Twitter-account @GezondeSchoolNL.

Scholen die met de Gezonde School-aanpak werken, weten hoe zij effectief aan de gezondheid van hun leerlingen en personeel kunnen werken. De school werkt op een structurele manier aan gezondheid en dit maakt onderdeel uit van het schoolbeleid. Er wordt aandacht besteed aan educatie, beleid, omgeving en signalering.

Een school die het vignet Gezonde School heeft behaald, mag zich een Gezonde School noemen. Wij hebben het vignet Sport en Bewegen en zijn druk bezig met de aanvraag van het vignet Voeding.

Lunch
Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen tussen de middag gezellig samen zitten en een gezonde lunch krijgen. Alle groepen lunchen onder begeleiding van de leerkracht in de klas. We gaan ervan uit dat kinderen elke dag een “gezonde broodtrommel” en een bidon water -eventueel een pakje melk- bij zich hebben. Uit het kinderrestaurant ontvangt elke groep één keer per week iets extra’s in de klas. Op deze manier willen we de kinderen bekend maken met voedsel of gerechten die ze misschien nog niet kennen. Wij vinden het belangrijk om als school bij te dragen aan de gezondheid van onze leerlingen. Naast het gezellig samen eten, krijgen de kinderen ook informatie over gezond eten en dragen we bij aan de smaakontwikkeling van de kinderen.

Gezond eten en bewegen
De Fiep Westendorp wil gezond eet- en beweeggedrag van de kinderen bevorderen. 
Bij de kleuters spelen de kinderen dagelijks een uur buiten. Op woensdag of donderdag spelen ze in het speellokaal. Bij regen kunnen de kleuters alle dagen terecht in het speellokaal. Groep 3 t/m 8 gymt twee keer per week in de gymzaal. Verder doen we mee met Jumpin, een project om sport te stimuleren en bewegingsarmoede bij kinderen te bestrijden.

Rond het speelkwartier kunnen leerlingen fruit of een sneetje brood eten. Het afgelopen jaar hebben we veel aandacht besteed aan het drinken van water. Ook in 2018-2019 vragen we u de kinderen een bidon mee te geven, zodat zij water kunnen drinken. Dit mag ook een pakje melk zijn of een flesje water. Dus geen zoetigheid, geen prik, geen pakjes en geen blik. Gewoon heerlijk kraanwater!!! Daarnaast vinden wij het belangrijk dat een kind bij zijn of haar verjaardag een gezonde traktatie uitdeelt (zie de affiches op school). Voor de lunch vragen we u de kinderen een “gezonde broodtrommel” mee te geven. Als uw kind luncht in het kinderrestaurant, ontvangt uw kind een gezonde aanvulling in de vorm van soep of salade en fruit. Dit gebeurt 1x per week. Kinderen moeten zich veilig voelen op onze school. Deze inzet is niet kosteloos, u kunt deze kosten terug vinden in de schoolgids.

Tussenschoolse opvang en continurooster
Alle kinderen blijven tussen de middag op school. Uw kind eet en drinkt tussen de middag samen met de leerkracht. Als school investeren wij veel in een leuke, ontspannen overblijfperiode voor uw kind. Het is voor kinderen belangrijk een goede rustpauze te hebben. In deze pauze moet voldoende tijd voor de lunch zijn en kinderen kunnen zich een half uur ontspannen door te bewegen, een spelletje te spelen of met klasgenoten te kletsen. Ondanks dat we een continurooster hebben vinden we dit half uur voor onze kinderen en het personeel noodzakelijk. Zowel de kinderen als het personeel kunnen zich daarna weer concentreren in de klas en dat komt de leerprestaties ten goede. Dit is alleen mogelijk door de inzet van een aantal medewerkers en vrijwilligers van de school. Zij zorgen ervoor dat uw kind een leuke overblijfpauze heeft, door sport- en spelmateriaal aan te bieden, maar ook door in te grijpen bij ruzies en ongewenst gedrag.

Tips voor een gezonde broodtrommel 
Natuurlijk wilt u als ouder dat uw kind uitgroeit tot een gezonde volwassene. Daarbij is voeding belangrijk. Hieronder een aantal tips voor een gezonde lunch bij het overblijven. Een schooldag kost veel energie, er moet geleerd, gesport en gespeeld worden. Een met zorg samengestelde broodtrommel helpt daarbij. De lunch is voor kinderen een belangrijk moment op de dag om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen en om weer nieuwe energie te krijgen. 

Hoe ziet een gezonde lunch eruit?
De basis is bruin brood of volkorenbrood. Een kind kan tussen de middag zeker twee sneetjes brood gebruiken. Besmeer de boterhammen bij voorkeur met halvarine. Als drankje kunnen de kinderen kiezen halfvolle melk of water.
Of je het brood belegt met kaas of vleeswaren maakt op zichzelf niet uit. Kies wel bij voorkeur magere vleeswaren en 30+ kaas in plaats van volvette kaas. Door er wat sla, tomaat of komkommer bij te doen, droogt het brood minder uit en is het ook nog eens gezond. Bij het zoete beleg kun je denken aan appelstroop/fruitstroop of pindakaas. Smeer niet teveel op de boterham!
Geef net zoveel eten en drinken mee als het kind thuis eet.
  • Als drinken zijn halfvolle melk en water heel geschikt.
  • Geef ook fruit mee, zoals een appel, mandarijn of banaan.
  • Denk ook eens aan wat rauwkost, zoals radijsjes of worteltjes.
  • Breng de nodige variatie aan met beleg en drinken en geef in plaats van boterhammen eens een bruin bolletje en een krentenbol mee, of een plak ontbijtkoek..
  • In een stevige, goed sluitende broodtrommel blijft het brood langer lekker. Een blaadje sla of wat komkommer tussen de boterhammen helpt ook tegen uitdrogen.
  • Houd er rekening mee dat het vaak warm is op school. Geef daarom liever geen bederfelijke vleeswaren mee.
Tijdens het overblijven merken we dat de kinderen vaak ( te ) veel eten hebben. Ook wij proberen zo goed mogelijk in de gaten te houden dat de kinderen goed en gezond eten. Toch gebeurt het regelmatig dat de kinderen aangeven dat het teveel is , of dat ze het niet lekker vinden wat er op hun boterham zit, of dat ze niet alles hoeven op te eten. Voor de overblijfkrachten is het lastig om hier naar tevredenheid van alle ouders mee om te gaan. Een tip is om de broodtrommel van je kind aantrekkelijk te maken.  Wissel de inhoud zoveel mogelijk af. 

Traktaties
Wij vragen u om op de verjaardag van uw kind rekening te houden met ons gezond eet-en drinkbeleid. De traktatie mag daarom uit 1 zoet onderdeel bestaan eventueel aangevuld met fruit/groente. De juffen en meesters willen niet achterblijven, daarom vragen we u om voor de leerkrachten ook een gezonde traktatie mee te nemen. Denk aan snoeptomaatjes, worteltjes of een dadel.