De Fiep Westendorp is een Gezonde School.

 

 

Dit is de koepel en merknaam voor de volgende onderdelen: de Gezonde School-aanpak, Gezonde School-thema’s, Gezonde School-activiteiten, vignet Gezonde School, de website Gezondeschool.nl en de sociale mediakanalen van Gezonde School, zoals de Facebook pagina. Scholen die met de Gezonde School-aanpak werken, weten hoe zij effectief aan de gezondheid van hun leerlingen en personeel kunnen werken. De school werkt op een structurele manier aan gezondheid en dit maakt onderdeel uit van het schoolbeleid. Er wordt aandacht besteed aan educatie, beleid, omgeving en signalering. Een school die het vignet Gezonde School heeft behaald, mag zich een Gezonde School noemen. Wij hebben het vignet Sport en Bewegen en zijn druk bezig met de aanvraag van het vignet Voeding.

Lunch

Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen tussen de middag gezellig samen zitten en een gezonde lunch krijgen. Alle groepen lunchen onder begeleiding van de leerkracht in de klas. We gaan ervan uit dat kinderen elke dag een 'gezonde broodtrommel' en een bidon water -eventueel een pakje melk- bij zich hebben. Uit het kinderrestaurant ontvangt elke groep één keer per week iets extra’s in de klas. Op deze manier willen we de kinderen bekend maken met voedsel of gerechten die ze misschien nog niet kennen. Wij vinden het belangrijk om als school bij te dragen aan de gezondheid van onze leerlingen. Naast het gezellig samen eten, krijgen de kinderen ook informatie over gezond eten en dragen we bij aan de smaakontwikkeling van de kinderen.

Gezond eten en bewegen

De Fiep Westendorp wil gezond eet- en beweeggedrag van de kinderen bevorderen. Bij de kleuters spelen de kinderen dagelijks een uur buiten. Op woensdag of donderdag spelen ze in het speellokaal. Bij regen kunnen de kleuters alle dagen terecht in het speellokaal. Groep 3 t/m 8 gymt twee keer per week in de gymzaal. Verder doen we mee met Jumpin, een project om sport te stimuleren en bewegingsarmoede bij kinderen te bestrijden.

Tips voor een gezonde broodtrommel 

Natuurlijk wilt u als ouder dat uw kind uitgroeit tot een gezonde volwassene. Daarbij is voeding belangrijk. Hieronder een aantal tips voor een gezonde lunch bij het overblijven. Een schooldag kost veel energie, er moet geleerd, gesport en gespeeld worden. Een met zorg samengestelde broodtrommel helpt daarbij. De lunch is voor kinderen een belangrijk moment op de dag om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen en om weer nieuwe energie te krijgen. 

Hoe ziet een gezonde lunch eruit?

De basis is bruin brood of volkorenbrood. Een kind kan tussen de middag zeker twee sneetjes brood gebruiken. Besmeer de boterhammen bij voorkeur met halvarine. Als drankje kunnen de kinderen kiezen halfvolle melk of water. Of je het brood belegt met kaas of vleeswaren maakt op zichzelf niet uit. Kies wel bij voorkeur magere vleeswaren en 30+ kaas in plaats van volvette kaas. Door er wat sla, tomaat of komkommer bij te doen, droogt het brood minder uit en is het ook nog eens gezond. Bij het zoete beleg kun je denken aan appelstroop/fruitstroop of pindakaas. Smeer niet teveel op de boterham. Geef net zoveel eten en drinken mee als het kind thuis eet.

Tijdens het overblijven merken we dat de kinderen vaak ( te ) veel eten hebben. Ook wij proberen zo goed mogelijk in de gaten te houden dat de kinderen goed en gezond eten. Toch gebeurt het regelmatig dat de kinderen aangeven dat het teveel is, of dat ze het niet lekker vinden wat er op hun boterham zit, of dat ze niet alles hoeven op te eten. Voor de overblijfkrachten is het lastig om hier naar tevredenheid van alle ouders mee om te gaan. Een tip is om de broodtrommel van je kind aantrekkelijk te maken. Wissel de inhoud zoveel mogelijk af. 

Traktaties

Wij vragen u om op de verjaardag van uw kind rekening te houden met ons gezond eet-en drinkbeleid. De traktatie mag daarom uit 1 zoet onderdeel bestaan eventueel aangevuld met fruit/groente. De juffen en meesters willen niet achterblijven, daarom vragen we u om voor de leerkrachten ook een gezonde traktatie mee te nemen. Denk aan snoeptomaatjes, worteltjes of een dadel.